ГІДРОФОБІЗУЮЧА ДОБАВКА НА ОСНОВІ ЖИРОВМІСНИХ ВІДХОДІВ

Автор(и)

  • Yurii Kovalenko National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute", Україна
  • Володимир Токарчук КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/iwccmm2024302733

Ключові слова:

жировмісні відходи, рослинна олія, гідрофобізуюча добавка, цемент, бетон

Анотація

В даній роботі представлено результати дослідження розробленої гідрофобізуючої добавки на основі жировмісних комунальних відходів, а саме - відпрацьованої рослинної олії. Досліджено вплив даної добавки на фізико-механічні властивості цементного тіста та цементного каменю. За отриманими результатами, встановлено, що добавку можна застосовувати в якості пластифікатора-водоредуктора для цементів та бетонів, що дозволяє зменшує їх гігроскопічність, при концентраціях до 0,2 мас. % включно. При застосуванні добавки в межах оптимальних концентрацій можна досягти зменшення водопотреби на 4-10 %, або збільшення рухливості розчинових сумішей на 49-67 %, пришвидшення тверднення в ранні терміни та збільшення 28-добової міцності на 11-23 %, а також зменшення гігроскопічності цементу на 8-30 %.

Біографії авторів

Yurii Kovalenko, National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute"

<br data-mce-bogus="1">

Володимир Токарчук, КПІ ім. Ігоря Сікорського

к.т.н., доцент

Посилання

Філінська, Т. Г. (2013). Технологія переробки вторинної жирової сировини у продукти багатоцільового призначення (Doctoral dissertation, «Технологія жирів, ефірних масл і парфумерно-косметичних продуктів). 2013. – 23 с.

Поліщук, В. М. (2010). Тваринні та рослинні жири як сировина для виробництва біодизеля (Узагальнення досвіду). Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування: Зб. наук. праць.− Київ, (144), 198-218.

Поліщук, В. М. (2014). Собівартість насіння олійних культур для переробки в біодизель. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Техніка та енергетика АПК, (196 (2)), 50-57.

Ющенко, О. В., Потапов, М. М., Степанов, М. Б., Потапов, О. М., & Василькевич, О. І. (2008). Спосіб одержання компонента палива із сировини рослинного походження (Патент України № 34605). Міністерство осв іт и і науки України Держав ний департамент інтелектуальної в ласності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-21

Номер

Розділ

СЕКЦІЯ 2. Композиційні матеріали на основі тугоплавких, неметалевих і силікатних матеріалів